EuPa 60v

JUHLAPUHE 60-VUOTIAALLE EURAN PALLOLLE, 03.05.2014, EURA

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisa juhlaväki, hyvät naiset ja herrat,

Euran Pallo on 60 vuotta ollut varsinainen ilopilleri satakuntalaisessa jalkapallossa.

On todella hauska olla täällä juhlimassa kanssanne seuranne kuudenkymmenen vuoden taivalta ja välittämässä Teille kaikille Suomen Palloliiton lämpimät onnittelut pyöreästä 60 vuodesta.

Siitä on siis tarkalleen 60 vuotta ja yksi päivä, kun intoa puhkuvat 36 palloilumiestä kokoon-tuivat Kauttuan Palokunnantalolle perustamaan jalkapallon erikoisseuraa. Pöytäkirjoista ja lehtileikkeistä voi poimia mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Alustajana tilaisuudessa toimi palloilun piiritoimikunnan puheenjohtaja Tauno Takala Porista. Syntyneen Euran Pallon puheenjohtajaksi valittiin Åke Mallenius ja johtokunnan jäseniksi Åke Sunde, Toivo Lankinen, Harry Kevätlahti, Arvi Pohjolainen, Erik Lindborg sekä Väinö Heinonen. Kunnia heille.

Kokouksessa sovittiin, että Euran Raikun piirisarjoihin ilmoitetut joukkueet siirtyvät uudelle seuralle, joka saman tien laukaisee toimintansa liikkeelle. Huima urheilupoliittinen teko liittyy Euran Pallon perustamiseen. Seura oli koko maassa ensimmäisiä sellaisia seuroja joita oli perustamassa yhdessä Suomen Palloliittoon ja Työväen Urheiluliittoon kuuluvia urheiluihmisiä.

Uuden seuran ensimmäisessä yleisötilaisuudessa 27.5.1954 Kauttuan koululla puheenjohtaja Åke Mallenius lausui kaukaa viisaita sanoa valaistessaan seuran perustamiseen liittyviä tekijöitä:

” Nykyinen kilpailutoiminta on kehittynyt siksi korkealle tasolle, että se vaatii määrätyillä urheilumuodoilla kokonaan oman organisaationsa, joka pystyy entistä tiiviimpään yhteistyö-hön, hakemaan kykyjä esiin ja vaalimaan heidän kehitystään. Saumaton yhteistyö onkin kaiken joukkueurheilun menestyksen perusta. ”

Ja puheenjohtaja Mallenius jatkaa:

” Seuramme lyhyenä elinaikana todettu palava into ja tarmokkuus asioiden hoitoon on ollut omiaan lujittamaan käsitystä siitä, että tie, jolle on lähdetty, on oikea, kunhan sama usko ja luottamus omiin kykyihin säilyisi ja saisi ajan mittaan kiinteämmät muodot.”

Ei paremmin voisi sanoa ja hyvin kyllä Euran Pallon toiminta on nytkähtänyt vauhtiin silloin 1954, sillä tilastot viestivät 25 virallisesta jalkapallo-ottelusta ja kymmenestä ystävyys- tai haasteottelusta tuona vuonna.

Euran Pallon olemusta sävyttää eupalaisuus, seurahenki, seuraspirit miksi sitä voikaan kutsua. Se tunnetaan laajalti Satakunnassa ja muuallakin Jalkapallo-Suomessa. Eupalaisuutta voisi kuvata jotenkin ” reipasta yhdessä tekemisen meininkiä, joka tarttuu ja tuottaa tuloksia ”. No, itsehän paremmin tiedätte mutta kun olen haastatellut teitä tuntevia, kiteyttäisin eupalaisuu-den edellä sanotulla tavalla.

Olette rakentaneet historianne aikana talkoilla lukuisia kenttiä ja areenoita, olette kasvattaneet pelaajia lapsista nuoriin ja siitä edustusjoukkueisiinne, olette kehittäneet pelaajia pääsarjoi-himme ja maajoukkuepaitaan asti. Kannatte Sinettiseura-arvonimeä, jonka saitte muuten ensimmäisenä ns jalkapallon maaseutuseurana.

Eurassa vallitsee vahva jalkapallokulttuuri seuranne toiminnan ansiosta. Riveihinne on aina löytynyt vastuunpakoilijoiden sijasta vastuunkantajia, jotka ovat vannoneet yhdessä tekemisen ja yhteistyön nimiin. Eikä monessakaan suomalaisessa jalkapalloseurassa ole sitä kulttuuria, joka ruokkii naisen osallisuutta ja osallistumista seuratoimintaan kuten Euran Pallossa. Vahvat naiset ja vahvat miehet on oiva resepti ennakkoluulottomaan ja eteenpäin katsovaan seuratoimintaan. Omiin kykyihin on luotettu juuri kuten Åke Mallenius maalaili 1954.

Euran Pallon tarinasta poimin vuoden 1989, jolloin vastavalmistuneelle ”Euran Wembleylle” saapui Suomen Cupin seitsemännen kierroksen otteluun Rovaniemen Palloseura. Kolmosdi-varin EuPa johti peliajan näyttäessä 90 minuuttia 2-1 mutta kellon näyttäessä lisäaikaa 90 min 45 sekuntia RoPS onnistui tasoittamaan. Jatkoajalla kokemus ratkaisi ja Rovaniemen Palloseu-ra jatkoi Cupin kahdeksannelle kierrokselle. ”Euran Wembleyn” lehtereille ahtautui ennätys-määrä, peräti 1452 katsojaa.

7. kierroksen peli johti kuitenkin Euran Pallon Cupin pikkufinaaliin Olympiastadionilla Mäntän Valoa vastaan 14.10.1989. Cup-hurmos leimahti Eurassa, ja niin kunnanjohtaja Matti Lahtinen lähetti kisajunan liikkeelle Eurasta. Juna vei 600 kannattajaa Helsinkiin. EuPa hävisi niukasti, mutta se ei eliminoinut paluumatkan riemua.

60-vuotias synttärisankari on asettanut viisi selkeää toiminnallista tavoitetta vuodelle 2014:

  • harrastajamäärä 430 lisenssipelaajaa
  • jokainen pelaaja osallistuu seuran omaan taitotapahtumaan
  • seurayhteistyön aktivointi
  • kaikissa joukkueissa vähintään D-tason valmentaja
  • kaikki 12-vuotiaat käyvät pelinohjaajakoulutuksen ja vanhemmat käyvät jatkokoulutuksen

Seuran visiona on tarjota elinikäisiä elämyksiä jalkapallon parissa jatkuvasti kehittyvässä ja laadukkaassa seurassa niin tytöille, pojille, naisille kuin miehillekin.

Tutkin EuPan kotivisuilta viime kuukauden ajankohtaistapahtumia, uutisia ja tiedotuksia. Dynamiikkaa todella löytyy. Seura palkkaa kesäksi nuoria kesätöihin. Jutta Rantala siirtyy NiceFutiksen liigajoukkueeseen. Fanipaitoja myydään EuPa-kioskilla. Kauttuan ja Kirkonkylän koulujen 1-3 luokkalaiset ja 4-6 luokkalaiset pelaavat Kaikki Pelaa-turnauksen jalkapallo-nurmella. Miehet jatkoon Regions Cupissa, TOVE kaatui 3-2. D-ikäiset, sekä tytöt että pojat, ottivat voitot piirin kevätturnauksissa Eurassa. Annika Haanpää TU16 maajoukkueen mukana Viron turnaukseen toukokuun alussa. Voimalaitoksen ympäristön siivoustalkoot kehotuksella ”oma harava mukaan”. Yhteistyötä kasvatustoimien kanssa lasten ja nuorten hyväksi, etenkin päiväkodit, alakoulut ja yläkoulut.

Suomalaisen jalkapalloperheen jättimäinen rikkaus piilee erilaisissa jalkapalloseuroissamme. Jokainen jalkapalloseura on omannäköisensä, omalla identiteetillä ja omalla tahtotilalla varustettu. Jollakin on useita lajeja ”salkussaan”, joku erikoistunut pelkästään tyttöfutikseen, joku puhdas kasvattajaseura, joku taas panostaa ennen kaikkea huipulle vieviin valtaväyliin. Suomalainen jalkapalloperhe muodostuu yksilöllisistä seuroista, joita ei voi ”patistaa” muottei-hin. Tämä ei tietenkään saa poistaa jatkuvan kehittämisen ja kehittymisen ”draivia”, jossa Suomen Palloliiton piireillä ja keskusorganisaatiolla on iso vastuu; ensiksikin olla läsnä seuro-jen arkipäivässä, omata kykyä kuunnella ja kannustaa seuraa, lopulta löytää yhdessä seuran kanssa sujuvia ratkaisuja sen toiminnan virkistämiseen.

Yritän jokaisessa puheessani tuoda esiin jalkapalloseurojemme ainutlaatuisuuden ja myös sen tosiseikan, että Suomen Palloliiton omistavat juuri jalkapalloseurat – ja omistajiamme on melkein tuhat. Suomalaisten jalkapalloseurojen ja suomalaisten jalkapallokannattajien ansiosta jalkapallo on Suomen arvostetuin urheilulaji, ja siitä voimme kyllä kaikki olla ylpeitä ja riemuissaan.

Ajatellaan taas hetki 60-vuotiasta Euran Palloa ja mietitään mitä seura on merkinnyt Euralle ja sen lähialueille. Näen Euran Pallon eräänlaisena Euran terveys- ja hyvinvointikeskuksena, jonne vanhemmat lähettävät lapsensa saamaan parantumattoman ”liikuntataudin”, kes-kuksena jossa tarjotaan jalkapalloilullisia liikuntareseptejä kaveruuden, taidon ja ilon kartut-tamiseen ja keskuksena jossa vaalitaan perinteitä, koulutetaan reseptin antajia – seuran toimihenkilöitä, valmentajia, ohjaajia - entistä laadukkaampaan hyvinvointityöhön euralaisen ja suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi.

Tällainen terveys- ja hyvinvointikeskus kuin Euran Pallo, joka huokuu yhteisöllisyyttä ja tekemisen energiaa, on todella juhlansa ja kiitoksensa ansainnut.

Juhlavuoden kunniaksi seura on teettänyt juhlavuoden taulun, joka on tilattu taidegraafiikko Esko Railolta. Teoksen nimi on paljonpuhuvasti ” Senpäivänpeliä”.

Niin, senpäivänpeliä 60 vuotta sitten, senpäivänpeliä tänään, huomenna ja ylihuomenna. Peli jatkuu, Euran Pallo elää jokaista uutta päivää senpäivän edellyttämällä vahvuudella.

Lämmin Kiitos saavutuksistanne, lämmin onnittelu 60 vuodesta Teille jokaiselle!


PERTTI ALAJA
Euran Pallo Ry

Postiosoite:

Eurantie 33 

27510 Eura


Käyntiosoite:
OP-Areena

Nummentie 28

27500 Kauttua

toimisto@euranpallo.fi